Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

ΕΚΚΛΗΣΗ ΕΝΟΣ ΓΛΥΠΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ

Ο Ιταλός καλλιτέχνης Lorenzo Quinn απευθύνει έκκληση για την άνοδο της στάθμης του νερού λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη (από άρθρο της lifo)
Η Βενετία και τα διάσημα κανάλια της χρονολογούνται από τον Μεσαίωνα και προσελκύουν κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο. Με τους ραγδαίους όμως ρυθμούς αύξησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη και την συνεπακόλουθη άνοδο της στάθμης της θάλασσας, ο δημοφιλής αυτός τουριστικός προορισμός κινδυνεύει δραματικά να χαθεί μια για πάντα κάτω από το νερό. Ο Ιταλός καλλιτέχνης Lorenzo Quinn αποφάσισε να δημιουργήσει ένα έργο για να ευαισθητοποιήσει σχετικά με το ζήτημα και παρέδωσε πριν λίγες ημέρες στο κοινό ένα τεραστίων διαστάσεων γλυπτό, που αναπαριστά δύο χέρια να αναδύονται μέσα από το Μεγάλο Κανάλι της Βενετίας και να αρπάζουν τους τοίχους του ιστορικού ξενοδοχείου Ca' Sagredo.
«Έχω τρία παιδιά και συλλογίζομαι την γενιά τους και τι κόσμο θα τους παραδώσουμε. Ανησυχώ, ανησυχώ πάρα πολύ», είπε σε συνέντευξή του. Τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού έγιναν στις 13 Μαΐου και στόχος είναι να λειτουργήσει ως έκκληση προς την παγκόσμια κοινότητα -επιστήμονες, πολιτικούς αλλά και πολίτες- να αναλάβουν δράση απέναντι στην κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της στην κοινωνία και το περιβάλλον. «Κάτι πρέπει να γίνει», λέει ο 51χρονος καλλιτέχνης. Ο Quinn λέει πως αρχικά προόριζε την ιδέα του γλυπτού με τα χέρια, που ονομάζεται «Support» για την φετινή Μπιενάλε της Βενετίας αλλά το πρότζεκτ του δεν έγινε δεκτό. Οπότε αποφάσισε μαζί με την Halcyon Gallery του Λονδίνου που τον εκπροσωπεί, να συνεργαστεί απευθείας με τις αρχές της Βενετίας προκειμένου να εγκαταστήσει το γλυπτό, το οποίο κατασκεύασε στο εργαστήρι του στην Ισπανία σε τρεις εβδομάδες. Χρησιμοποίησε ως μοντέλο τα χέρια του 11χρονου γιου του.
«Τα χέρια συμβολίζουν τα εργαλεία που μπορούν να καταστρέψουν τον κόσμο αλλά έχουν επίσης την δυνατότητα να τον σώσουν», αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου. «Το γλυπτό έχει έναν αέρα ταπεινότητας αλλά και συναγερμού ταυτόχρονα. Με την κίνηση που κάνουν, δείχνουν σαν να συγκρατούν το κτίριο αλλά παράλληλα δημιουργούν και την αίσθηση του ευάλωτου, καθώς αυτό περιτριγυρίζεται από νερό», συνεχίζει. Η πόλη της Βενετίας, που έχει συμπεριληφθεί στη λίστα της UNESCO για τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που κινδυνεύουν, είναι χτισμένη πάνω σε μια ομάδα 118 μικρών νησιών που χωρίζονται από κανάλια και ενώνονται μεταξύ τους με γέφυρες. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο την άνοδο του νερού στα κανάλια αλλά και σε πολλές παραθαλάσσιες περιοχές παγκοσμίως. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως αν η θερμοκρασία του πλανήτη ξεπεράσει τους 2 βαθμούς Κελσίου, σχεδόν το 80% της παγκόσμιας ακτογραμμής θα καταγράψει άνοδο στην στάθμη της θάλασσας μεγαλύτερη από αυτήν του παγκόσμιου μέσου όρου. Το γλυπτό του Lorenzo Quinn θα «υποβαστάζει» το Ca' Sagredo Hotel έως τις 26 Νοεμβρίου. Μετά, ο ίδιος σκέφτεται να κάνει περιοδεία αφού έχει λάβει πολλά αιτήματα για να εγκαταστήσει το έργο και σε άλλα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, όπως ο πύργος της Πίζας στην Ιταλία και άλλα που υποφέρουν επίσης από την κλιματική αλλαγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου